top of page

NIEUWS

Meer oog voor toegankelijkheid en ons beroep!

 

Mede door de getolkte coronapersconferenties en de erkenning van de Nederlandse Gebarentaal als officiële taal, hebben steeds meer bedrijven, organisaties en instanties oog voor toegankelijkheid voor de dove en slechthorende medemens. We zijn er nog lang niet, maar er worden stappen gemaakt. Ook fijn voor ons, want door meer begrip en medewerking kunnen wij beter ons werk doen.

Hieronder een aantal mooie stukken met aandacht voor toegankelijkheid in de culturele sector:

Routekaart Toegankelijke Festivals - ieder(in)

Met een muziektolk zijn festivals weer een beleving - Rijksoverheid

Toegankelijke festivals - HandicapNL

Geen databases meer op onze website

Begin 2021 hebben wij besloten om de databases van onze website te verwijderen. Na ruim twee jaar moesten we concluderen dat we met deze databases niet bereikt hebben wat we hadden gehoopt.

Via de databases wilden wij de vindbaarheid van muziektolken en signdancers  vergroten, door al hun gegevens en voorbeelden van hun werk te bundelen op deze website. Maar belangrijker nog: we wilden met behulp van deze databases toewerken naar professionalisering en kwaliteitswaarborging binnen ons vakgebied. Vooral voor dit laatste leek de tijd nog niet rijp, helaas.

festival voor iedereen.jpg

bron: Handicap.nl

signdancer database.png

Corona-tijd

We hebben een onwerkelijke en onzekere tijd achter de rug. Maar deze periode heeft ook deuren geopend naar nieuwe mogelijkheden! Dankzij de beschikbare techniek hebben we niet stil gezeten tijdens de lockdown.

Zo hebben we twee maal een online workshop gegeven aan tolkstudenten en hebben we "U Vraagt, Wij Draaien" geïntroduceerd.
We hebben nog veel meer leuke plannen, dus houd ons in de gaten op Facebook!

Module Live Muziek Tolken / Signdancen een feit!

21-02-2020

Met trots 🤩 presenteren wij....tromroffel 🥁.....de eerste geheel door ons zelf opgezette scholing: De module, Live Muziek 🎶 Tolken/Signdancen 💃 !

#professionalisering #training #toetsing #12Communicate #Possibilize #31okt2020 #9jan2021 #NaarMaarten #Groeikracht #StorylineMedia

Nieuwsgierig? Check deze link voor alle info.

En meld je aan via onze website!

Make over Muziektolken.nl

Add Date here

Hoewel onze website nog maar 1,5 jaar online was, waren de foto's die we gebruikt hadden al flink verouderd. Ook vanwege het terugtreden van Rosanna (najaar 2019,) leek het ons verstandig om de lay-out een beetje op te frissen met nieuwe foto's. Het kan geen toeval zijn dat we een maand later getrakteerd werden op wel hele mooie actiefoto's van InPrent Fotografie. Omdat we er zo blij mee waren, hebben we ze ook meteen maar verwerkt in onze allereerste visitekaartjes!

Coachen en les geven bij Opleiding Visuele Muziek

Add Date here

Op 23 november hebben we met veel plezier een gastles verzorgd op de Opleiding Visuele Muziek. Er is veel besproken, maar er was natuurlijk ook ruimte voor wat leuke en leerzame oefeningen. Tijdens de andere lessen van de opleiding zijn wij ook regelmatig aanwezig om onze kennis en ervaring te delen met de deelnemers. We vinden het tof om in deze coachende rol een bijdrage te kunnen leveren. 

Ontwikkelingen binnen Muziektolken.nl

Add Date here

Het muziek tolken en signdancen is nog volop in ontwikkeling in Nederland. Uiteraard volgen wij dit op de voet en houden we zoveel mogelijk onze website up to date. Een belangrijke aanpassing die we in 2019 hebben gedaan was het opsplitsen van de database in twee aparte databases waarin we onderscheid maken tussen muziektolken en signdancers. Lees hier waarom we dit gedaan hebben.

Leerroute tot Visuele Muziektolk/Signdancer gestart!

Add Date here

In september 2019 is een groep enthousiaste deelnemers begonnen met de Opleiding Visuele Muziek van 1.2.Communicate. Deze opleiding maakt deel uit van de Leerroute tot Visuele Muziektolk/Signdancer. Deze leerroute vormt de basis van kennis en vaardigheden waarover muziektolken en signdancers in onze databases minimaal zouden moeten beschikken. We wensen de deelnemers veel succes, maar vooral heel veel plezier. Wellicht zien we jullie over een tijdje terug in onze database!

Getolkt Songfestival op NPO 1 extra

Add Date here

Voor het tweede jaar op rij werd het songfestival getolkt voor dove en slechthorende liefhebbers. Maar dit keer was het team van muziektolken en signdancers alleen tijdens de 1e halve finale te zien via de inmiddels vertrouwde livestream. De 2e halve finale en de finale werden namelijk last-minute opgepakt door enthousiaste AVROTROS, NPO en NOS medewerkers. Hierdoor was het Getolkte Songfestival voornamelijk te volgen op NPO 1 extra. Wat een mijlpaal voor de zichtbaarheid van ons vak en indirect ook de doelgroep.

Visuele Kerstmuziek door Muziektolk Hoort Erbij

Add Date here

Muziektolk Hoort Erbij heeft op haar YouTube-kanaal een playlist gemaakt met populaire kerstliedjes,. De liedjes worden vertolkt door diverse muziektolken en signdancers. De filmpjes zijn pro-bono uit kerstgedachte gemaakt om muziek toegankelijk te maken voor Dove en Slechthorende muziekliefhebbers. De lijst zal elk jaar worden uitgebreid.

Op naar professionalisering!

Add Date here

Het is een tijdje stil geweest, maar we hebben achter de schermen hard gewerkt. Met trots presenteren we de "Leerroute tot Visuele Muziektolk"!

1.2.Communicate heeft, in samenwerking met ons, een programma ontwikkeld dat volgens ons de ultieme leerroute is om muziektolken klaar te stomen voor het werkveld. Hiermee willen we het muziek tolken professionaliseren

Overweldigende media aandacht voor muziektolken

Add Date here

Dat het songfestival dit jaar via een livestream werd getolkt naar gebarentaal heeft veel aandacht gekregen van de Nederlandse media. Vele radiostations en televisiezenders hebben aandacht besteed aan dit initiatief en het werk van muziektolken. Hoewel dit allemaal wat overweldigend was, zijn we natuurlijk blij dat ons mooie vak goed op te kaart is gezet.

Muziektolken in de studio bij AVROTROS!

In het kader van het Getolkte Eurovisie Songfestival, zijn er op 2 mei een aantal clips opgenomen bij de AVROTROS.

De filmpjes zijn te vinden op het YouTube kanaal van de AVROTROS.

Lancering website en database

Add Date here

In 2018 hebben we ons idee weer opgepakt, inmiddels 3 jaar, een aantal zwangerschappen en verhuizingen verder. En na een paar maanden keihard werken kunnen we nu eindelijk online! We zijn er supertrots op!

Ook Eurovisie Songfestival wordt getolkt via FB

Add Date here

Op 8, 10 en 12 mei zullen de uitzendingen van de halve finales en de finale van het Eurovisie Songfestival getolkt worden door een grote groep dove, slechthorende en horende (muziek)tolken.

Via livestream te volgen op Facebook pagina Muziektolk hoort erbij.

Flyer ontwerp klaar

6 april 2018

Na overleg met de mannen achter www.theatermettolk.nl hebben we afgesproken om samen op te trekken wat betreft de lancering van de websites en de promotie door middel van flyers.

Onze prachtige flyer is ontworpen door Grafisch ontwerpbureau AF073.

The Passion getolkt via livestream op FB

Op donderdag 29 maart 2018 werd The Passion voor het eerst getolkt voor dove en slechthorende kijkers. Sharon van der Borden en Mirjam Stolk waren live te volgen via Facebook tijdens de uitzending van dit jaarlijks terugkerende muzikale Paasverhaal.

 

Kijk hier de livestream terug: The Passion getolkt

Actie #muziektolkhoorterbij van start gegaan

Add Date here

In maart 2018 heeft een actiegroep bestaande uit slechthorenden, doven en tolken de Facebook pagina Muziektolk hoort erbij en de gelijknamige actie opgezet.

Doel van de actie is meer bekendheid geven aan muziek tolken, zodat het inzetten en toelaten van muziektolken vanzelfsprekender wordt en evenementen toegankelijker worden voor doven en slechthorenden. Klik hier voor meer info over deze actie.

Eerste overleg over de website en database

18 februari 2015

In december 2014 is het idee ontstaan een database op te zetten voor muziektolken in Nederland. In februari zijn Hanneke, Rosanna en Mirjam bij elkaar geweest om de mogelijkheden en hun ideeën voor deze database te bespreken.

Please reload

20201030_230108.jpg
bottom of page